+32 495 301992 info@taste-italy.be
Selecteer een pagina

In het boek Spaghetti amore mio vertelt Paolo Petroni leuke pastaweetjes, temidden van honderd heerlijke recepten voor spaghetti, maccheroni, bucatini en linguine, de smakelijke Italiaanse ‘bindtouwtjes’ die de wereld hebben veroverd.

De spaghetti zijn niet alleen een eeuwenoude pilaar van de Italiaanse gastronomie, ze hebben ook een stuk van de tafelgewoonten geschreven.

In de middeleeuwen aten de mensen in Napels en in het zuiden van het land de spaghetti met hun handen. Het was te moeilijk om de weerspannige pastadraadjes rond de gebruikelijke vorken met drie puntige tanden te draaien.

Een zekere Gennaro Spadaccini, kamerheer aan het hof van Ferdinand IV van Bourbon bracht daar in de achttiende eeuw verandering in en loste het probleem op met een vork met vier afgeronde tanden. Meteen kwamen de spaghetti ook op tafel bij de adel die nu in alle bon ton mee kon genieten van deze smakelijke pasta.

Met spaghetti kun je eindeloos variëren, met kaas, groenten, vlees, vis, maar we houden het Italiaans, dus niet met tomatensaus en gehaktballetjes. De grote klassieker is natuurlijk met een aromatische tomatensaus en basilicum, maar je kunt ook andere, even traditionele, snelle en eenvoudige recepten op het menu zetten.

De Spaghetti alla carrettiera, de Spaghetti van de voerman, is een variant van de middernacht-spaghetti met look, olie en peperoncino. Deze hartige, eenvoudige pasta was vroeger het lievelingsrecht van de Siciliaanse voermannen, omdat het na uren en zelfs na enkele dagen nog altijd even smakelijk was.

De Spaghetti alla puttanesca, de Spaghetti van de hoertjes, is een pasta met rijpe tomaten, ansjovisjes, knoflook, zwarte olijven, kappertjes, peterselie en peperoncino, die je zeker moet proeven als je in Napels komt. Over de oorsprong van dit recept doen er veel pittoreske verhalen de ronde, die allemaal hun oorsprong vinden in de Quartieri spagnoli, de volkse Spaanse wijk van Napels. In deze buurt lokten de dames van lichte zeden- een van hen zou Yvette de Française zijn- de mannen op straat naar binnen met het pittige aroma van deze pasta, die niet alleen smakelijk maar vooral snel op tafel stond.

Tussen de oneindige recepten heb je ook de alom geliefde Spaghetti met tonijn, klassiek en eenvoudig alleen met tonijn, of trendy gezond met kurkuma of zenzer, pittig met ansjovisjes en kappertjes of groen met courgetten of rucola.

Te lekkere uitdagingen om niet samen met Alberto Sordi in de film ‘Een Amerikaan in Rome’ in een smakelijk dialect te besluiten “maccarone m’hai provocato e io ti distruggo. Io me te magno”, ‘macaroni je hebt me uitgedaagd en ik vernietig je. Ik verslind je.”

Schenk hierbij: een zachte, witte Costa d’Amalfi di Marisa Cuomo bij de delicate maar intense Spaghetti alla puttanesca voor een gastronomische dagreis van Napels naar Amalfi, een frisse, fruitige, strogele Riviera Ligure di Ponente Vermentino Doc aan zee in Ligurië bij de Spaghetti met tonijn, en een goed glas Sciacca Merlot, een stille wijn met een intense robijnrode kleur, bij de Spaghetti alla carrettiera in Taormina, de oudste en mooiste badplaats van Sicilië.