+32 495 301992 info@taste-italy.be
Selecteer een pagina

FREGULA SARDA
Si sa, da nord a sud, da est a ovest, noi Italiani siamo tutti uniti dalla passione per la pasta. Ne mangiamo volentieri a quantità e di ogni tipologia. In Sardegna, per esempio, una pasta molto amata è la fregula.Nonostante la mancata certezza riguardo alla sua provenienza, la prima testimonianza scritta è stata trovata nello Statuto dei mugnai di Tempio Pausania. In questo, si stabiliva che la preparazione del ferculum (termine latino rimandante alle “briciole”) dovesse avvenire solamente dal lunedì al venerdì poiché durante il fine settimana l’acqua doveva essere destinata ai campi.

La fregula è un tipo di pasta di semola di grano duro a forma di chicchi irregolari con un diametro tra i due e i sei millimetri: viene creata tramite lo sfregamento della semola in appositi recipienti. Ruvida, porosa, capace di assorbire bene i condimenti, e non troppo distante dal couscous, si presta a gustose ricette sia calde che fredde. Secondo la tradizione sarda, la fregula è un’ottima base soprattutto per piatti di pesce ma anche di carne o di verdure.

 

SARDIJNSE FREGULA
Het is bekend: van Noord naar Zuid, van Oost naar West, wij Italianen houden van pasta. We eten er nogal veel van en in verschillende soorten. In Sardinië, bijvoorbeeld, is de Sardijnse fregula een van de beroemdste soorten pasta.
Hoewel de precieze oorsprong van fregula niet bekend is, was de eerste geschreven getuigenis in het Statuut van de molenaars gevonden in de stad Tempio Pausania. Daarbinnen werd het vastgesteld dat de bereiding van fregula exclusief van maandag tot vrijdag kon plaatsvinden, omdat het water in het weekend voor de velden moest gebruikt worden.

Fregula is een soort pasta met een diameter tussen twee en zes millimeter. Door de verwerking van griesmeel wordt het tot de vorm van kleine granen gebracht in geschikte recipiënten. Ruw, poreus en niet zo ver van couscous, is fregula perfekt als ingrediënt in warme en koude recepten. Volgens de Sardijnse traditie is fregula een ideale basis voor vlees-, vis- en groentegerechten.