+32 495 301992 info@taste-italy.be
Selecteer een pagina

Pasen, de lente komt eraan en volgens de katholieke traditie vertrekken alle klokken naar Rome tijdens de mis op Witte Donderdag. De klokken van Rome komen terug op Pasen en werpen de meegebrachte paaseieren uit.

Sinds de achttiende eeuw zijn ze er ook in chocolade, puur, melk en wit, en in Italië is men op het gedacht gekomen om in ieder paasei een cadeautje te verstoppen. De verrassingseieren zijn niet meer weg te denken en groot en klein verwacht op Paasdag dan ook het zijne.

Vroeger legden de kippen, die hun natuurlijk bioritme volgden, in de winter heel wat minder eieren en begonnen daar pas mee in de lente wanneer de dagen langer werden. Voor de christenen was het verboden tijdens de vasten eieren te eten en de eieren werden het symbool van de terugkeer van de lente, de vruchtbaarheid en de wedergeboorte. Op Pasen zegevieren de eieren en het katholieke geloof vind je ook terug in de traditionele Italiaanse recepten.

In Napels wordt de Casatiello, een ronde rustieke taart gevuld met kaas, spek en salami en gegarneerd met eieren die de doornenkroon van de gekruisigde Christus herinneren. In Ligurië wordt de Paastaart, de Torta Pasqualina, gemaakt met spinazie of andijvie en ricotta en drie-en-dertig bladen deeg, die verwijzen naar de jaren van Jezus.

Anderzijds heb je ook Duivelse eitjes, met tonijnfilet, ansjovisjes, zwarte olijven, kappertjes en het alomtegenwoordige peperoncino, voor een pikant aperitief of een snack en als dessert, de Zabaione, de Italiaanse versie van de Sabaillon, een zoete schuimige crème die ook aan het hof van Caterina de’ Medici op tafel kwam.

Een banketbakker van Padua, Pezziol, kwam drie eeuwen later op het idee het eigeel te mengen met Marsala en suiker en creëerde de succesvolle Vov, een likeur waarvoor Pezziol een zilveren medaille kreeg en die ook de Oostenrijkse prinses Sissi niet onverschillig liet.

Schenk hierbij: een Angimbè Cusumano, een witte Siciliaanse wijn met aroma’s van bloemen en rijp fruit of een sprankelende Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut Speriore voor de liefhebbers van de altijd welkome bubbels.